Μαθαίνουμε από τα παιδιά
Μαθαίνουμε από τα παιδιά
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ…
Οι γονείς που γνωρίζουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών τους συχνά οργανώνουν ένα πάρτι γύρω από το πρόσωπο ενός ήρωα/θέματος. Ψάχνουν εναγωνίως για προσκλήσεις, πιατάκια- ποτηράκια στο επιθυμητό σχέδιο , ψάχνουν για τα κατάλληλα poster , σημαιάκια , ακόμα παραγγέλνουν μπαλόνια και τούρτα γενεθλίων με τον αγαπημένο ήρωα του παιδιού. Έπειτα οι μητέρες ξοδεύουν ώρες στην προετοιμασία του μπουφέ του πάρτι λογαριάζοντας πως τα παιδιά θα έχουν αρκετή διάθεση για φαγητό εκείνη την ημέρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ…
Η ημέρα του πάρτι είναι για τα παιδιά αναμφίβολα η ημέρα που περιμένουν να δουν τους φίλους τους και να διασκεδάσουν παρέα, δηλαδή να παίξουν. Τα παιδιά είναι ψυχολογικά προετοιμασμένα για παιχνίδι και η μερίμνα για τα εποπτικά μέσα και τα αντικείμενα μέσα στην ίδια θεματική σαφώς τα βοηθά να μπουν στο θέμα και διευρύνει την φαντασία τους. Ωστόσο, κανένα εποπτικό μέσον δεν πρόκειται να διατηρήσει το ενδιαφέρον τους για πολύ. Τα παιδιά τα ενδιαφέρει ελάχιστα, το design των αναλώσιμων του πάρτι, το décor,ακόμα και το σχέδιο της τούρτας, είναι κάτι που σαφώς τα ενδιαφέρει, δεν θα τα κάνει όμως να διασκεδάσουν που είναι και το αρχικό ζητούμενο.
Τα παιδιά επιθυμούν πέρα από κάθε αμφιβολία να παίξουν. Έχουμε μία μεγάλη ομάδα παιδιών η οποία φτάνει στο σπίτι του εορταζόμενου. Πώς θα εξασφαλίσουμε το να περάσουν καλά, να είναι ασφαλή, να παραμείνουν σε έναν χώρο, και να σεβαστούν τις χρονικές περιόδους όπου εμείς θέτουμε πχ.: ώρα παιχνιδιού , ώρα φαγητού, κοπή τούρτας, αποχώρηση. Η λύση αφορά το “πλαίσιο” και θα μας την δώσουν τα ίδια τα παιδιά μας.
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ…
Tα παιδιά λατρεύουν να γίνονται κομμάτι μιας ιστορίας αναλαμβάνοντας ρόλους.
- Σκεφτήτε και φτιάξτε έναν χάρτη ιδεών σαν σχεδιάγραμμα τύπου εξακτίνωσης, όπου στη μέση θα έχετε τον τίτλο του πάρτι ή απλά την λέξη πάρτι και θα τραβάτε βελάκια από το κέντρο προς τα έξω. Εκεί θα σημειώνετε ιδέες του παιδιού και δικές σας σε σχέση με το τι θέλει να κάνει και να παίξει στο θεματικό του πάρτι.
- Ανακεφαλαιώστε τις ιδέες που έχετε περισυλλέξει και προτείνετε στο παιδί τα παιχνίδια – προτάσεις του να είναι στάσεις – δοκιμασίες στην πορεία ενός παραμυθιού-ιστορίας.
- Πάρτε ένα μεγάλο χαρτόνι κάνσον 70Χ100 ή χαρτόνι του μέτρου και κόψτε παρόμοιες διαστάσεις και φτιάξτε τον χάρτη της ιστορίας με αφετηρία στάσεις- δοκιμασίες και φυσικά τερματισμό
Με αυτό τον τρόπο, θα έχετε διαμορφώσει αφενός με το παιδί σας μια ιστορία, θα την έχετε αναπαραστήσει συμβολικά και μέσα από την προσπάθεια του να κερδίζει προχωρώντας στο χάρτη, θα κατακτά την έννοια αίτιου- αποτελέσματος. Η ύπαρξη του χάρτη ωφελεί καθώς λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και κάνει το στόχο πιο απτό.
Ο ΧΩΡΟΣ…
Πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχία των παρακάτω είναι η σωστή διαρρύθμιση και οργάνωση του χώρου. Χρειαζόμαστε ένα χώρο ελεύθερο από εμπόδια (τραπέζια, καναπέδες κλπ), που να μην αποτελεί πέρασμα και να είναι κοντά σε κουζίνα και τουαλέτα.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ…
- Χωρίστε τα παιδιά σε 2 ομάδες και ορίστε μία “αμοιβή” τους πόντους δηλαδή όπου θα κερδίζονται για κάθε επιτυχημένη διεξαγωγή των δοκιμασιών. Προτείνω την ομαδοσυνεργατική μέθοδο καθώς δεν προσελκύει μονάχα αλλά διατηρεί την προσοχή και το ενδιαφέρον τους αμείωτο, κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη για τους λόγους που αναφέρθηκαν πρωτύτερα. Ακόμη, τα παιδιά μαθαίνουν την σημασία της συνεργασίας και της από κοινού ανακάλυψης, ασκούνται στην υπομονή, στην ενεργητική προσοχή, ενώ συνειδητοποιούν τον αντίκτυπο της προσπάθειας του κάθε παίκτη στην απόδοση της ομάδας του, λειτουργώντας ολοένα και πιο υπεύθυνα.
- Ανεξαρτήτως ηλικίας, προτείνω η ενίσχυση- πόντοι που κερδίζονται, να είναι απτό υλικό σε σχέση με το θέμα λχ. Αν το θέμα μας είναι τα “cars” να κερδίζουν μικρές ρόδες, αν το θέμα μας είναι οι “Πριγκίπισσες” να κερδίζουν πολύτιμα πετράδια (χάντρες-κρυσταλλάκια)
- Δώστε στα παιδιά ξεχωριστό ταμείο 2 διαφορετικά κουτιά για να αποθηκεύουν τους πόντους τους ή σε μεγαλύτερες ηλικίες ξεχωριστό πίνακα με κιμωλία/μαρκαδόρο και κάντε διάλειμμα όποτε χρειάζεται για καταμέτρηση.
- Οι δραστηριότητες που οργανώνονται θα πρέπει να έχουν εναλλαγή από κινητικές σε στατικές και το αντίστροφο, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για εκτόνωση ενέργειας μέσω της κίνησης και επανασυγκέντρωση.
- Μετά από κάθε δοκιμασία, δώστε στα παιδιά το χρόνο να παρατηρήσουν το χάρτη που φτιάξατε, να ορίσουν τη θέση τους και να παρακολουθήσουν την πορεία προς το επόμενο παιχνίδι οργανώνοντας τη δράση τους.

- Για να είναι εμφανής η θέση των ομάδων πάνω στο χάρτη μπορείτε να βάλετε αυτοκόλλητο Velcro (όπως έχουν τα παιδικά παπούτσια) σε ένα βέλος (ή σε κάποιο άλλο στοιχείο σχετικό με το θέμα λχ μια Γαλέρα στο Πειρατικό θέμα ), το οποίο θα μετακινείται και θα “σκρατσάρει” στο αντίστοιχο αυτοκόλλητο Velcro του κάθε παιχνιδιού.
- Πριν από κάθε παιχνίδι δώστε στα παιδιά ένα στοιχείο επιπλέον της αρχικής ιστορίας που φτιάξατε λ.χ: Η πριγκίπισσα Φαντασίνα λένε πως έχει ένα μυστικό καλά φυλαγμένο κι ένα συρτάρι στην ντουλάπα της πάντα κλειδωμένο. Στο παιχνίδι αυτό ψάχνουμε το κλειδί για το μυστικό δωμάτιο…κλπ. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η προσοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο, καθώς συνειδητοποιούν πως έχουν ακόμη ένα μυστήριο να λύσουν.
- Ολοκληρώστε τις δραστηριότητες στον Τερματισμό με μουσικές, κυνήγι θησαυρών χειροκροτήματα και επισημότητα όπως αξίζει σε κάθε παιδί που προσπαθεί, οργανώνει την δράση του, συνεργάζεται και οδεύει προς ένα στόχο.
- Πραγματοποιήστε διαλείμματα μέσα στο θέμα “το δείπνο των Πειρατών” / “η στρογγυλή τραπέζη των Ιπποτών”, “ώρα για ρούμι” κ.α., έτσι ώστε τα παιδιά να παραμένουν μέσα στο μύθο και να θέλουν να γευματίσουν ομαδικά στο ίδιο χώρο την ίδια ώρα (εξυπηρετώντας σκοπούς της ευταξίας και της ασφάλειας), πολύ απλά επειδή το θεωρούν μέρος του παιχνιδιού.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΝΗΛΙΚΑ…
Αποφασίσατε να δεχτείτε την πρόκληση και φτιάξατε ένα δημιουργικό πάρτι βγαλμένο από την φαντασία τη δική σας και του παιδιού σας.
Συγχαρητήρια!!!
Τώρα θα πρέπει ορίσετε κάποιον ρυθμιστή και εμψυχωτή της όλης δράσης έτσι ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων και η συγκέντρωση της ομάδας.
Πρώτα απ’ όλα: Κάντε ένα παιχνίδι γνωριμίας
πχ. Εάν το θέμα επιλογής του πάρτι σας είναι Ιππότες, φτιάξτε κονκάρδες / κορόνες με φανταστικά και αστεία ονόματα Ιπποτών λχ: Κόμης Μακαρόνης, Δον Μπουδουκλόν, Ιππότης Τίποτις κλπ., και μοιράστε τες στα παιδιά. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να σας πουν το όνομα τους πριν το ξεχάσουν για πάντα και πάρουν “Ιπποτικό”!
Τα πράγματα είναι απλά για τα παιδιά γι αυτό και η απλή γλωσσά βοηθά, όπως επίσης και οι απλές οδηγίες. Βάλτε το παιδί σας να καλωσορίσει τους φίλους του και αφηγηθείτε μαζί του το παραμύθι που φτιάξατε σε αντιπαραβολή με τον χάρτη του παιχνιδιού ώστε τα παιδιά να έχουν οπτικό υλικό και σημείο αναφοράς.
Βάλτε το παιδί σας να διαλέξει τους αρχηγούς των ομάδων, των οποίων ρόλος είναι να αποθηκεύουν/γράφουν τους πόντους και να παίρνουν την τελική απόφαση σε περίπτωση διάστασης απόψεων σε παιχνίδια λ.χ. μνήμης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οργανώσατε μία ολιστική δράση, όπου έχετε μεριμνήσει για την διαμόρφωση του χώρου του παιχνιδιού και για το φανταστικό στοιχείο.
Πως όμως θα περιορίσουμε τα παιδιά σε έναν χώρο και θα γλιτώσουμε το χάος που επικρατεί σε όλα τα δωμάτια μετά από τα πάρτι;
Πολύ απλά θα επιτρέψουμε στα παιδιά, να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα δωμάτια, λ.χ. σαλόνι, κουζίνα, τουαλέτα, και τα λοιπά θα τα κρατήσουμε κλειστά ή μερικώς ανοιχτά (το παιδικό δωμάτιο ίσως με κάποια λίγα παιχνίδια για τα μικρά αδελφάκια που ενδεχομένως να κουραστούν και δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν στο σύνολο των δραστηριοτήτων).
Τα παιδιά εκτιμούν τους κανόνες, καθώς οι κανόνες παρέχουν ασφάλεια, διαφυλάσσουν την ηρεμία, την οργάνωση και την ευχάριστη συνύπαρξη μέσα σε μία ομάδα.
Εννοείτε επίσης πως δεν θα πρέπει να υπάρχει αντιπερισπασμός στον χώρο που θα διεξαχθούν οι δραστηριότητες από άλλα παιχνίδια, καθώς αυτό θα διασπά την συγκέντρωση των παιδιών από οργανωμένο παιχνίδι.
Η Μουσική επιλεγμένη στο πλαίσιο του ”θέματος” και στα μέτρα της κάθε δραστηριότητας πιο αργή ή πιο ρυθμική και φυσικά δραστηριότητες χωρίς μουσική επιβάλλονται, ειδικότερα σε όσα παιχνίδια αφορούν απομνημόνευση, ταξινομήσεις παρατηρητικότητας κλπ.
Συνοψίζοντας το να οργανώσετε από κοινού με το παιδί σας το πάρτι του, είναι από μόνο του μία διαδικασία στην οποία αμφότεροι μαθαίνουμε πράγματα ο καθένας για τον εαυτό του, για την μεταξύ μας σχέση, αλλά και ο ένας για τον άλλο.
Είναι βέβαιο πως στην πορεία αυτή φανταστήκατε, γράψατε, μετρήσατε, εφεύρατε συμβολισμούς, επιλύσατε προβλήματα, οργανώσατε, φέρατε εις πέρας, μοιραστήκατε, χαρήκατε μάθατε και απολαύσατε.
Αρωγός το παιχνίδι και οι πολλαπλές του διαστάσεις (συμβολική, κοινωνική, εκπαιδευτική, ψυχοθεραπευτική κ.α).
Ανακαλύψτε ξανά τη σημασία του παιχνιδιού, παρατηρώντας το παιδί σας:
Γιατί, “τα παιδιά όταν παίζουν (Dodge & Colker όπως αναφ. στο Δαφέρμου & συν, 2006), ενθαρρύνονται να εξερευνούν ενεργητικά το περιβάλλον, να επιλύουν πραγματικά προβλήματα που έχουν νόημα για τα ίδια, να συνυπάρχουν με τους άλλους, να μαθαίνουν δηλαδή την ίδια τη ζωή.”